| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Inspirerende links

Page history last edited by Piet Alblas 8 years, 4 months ago

Links die intrigeren

 

 


 

 

Bottom up initiatieven, crowdsourcing en sturing op vraag

 

Was het 10 jaar geleden nog uniek om bottom up initiatieven  te nemen, nu, anno 2015, is dit breed maatschappelijk geland. Internet heeft hier een essentiele rol in gespeeld en speelt dat nog steeds. 

 

HET voorbeeld is natuurlijk www.wikipedia.org

 

Crowdsourcing is nu een reeele financieringsbron.

 

Buurtzorg blijkt alom een succes.

 

Een website gericht op het koppelen van vraag en aanbod in de huishoudelijke sfeer: wie kan wat repareren, witten etc. Zie regeltante.

 

Uitdagingen aan studenten:

Battle of Concepts: een student die zich laat uitdagen kan veel geld verdienen.

 

Een website met meetwaarden van geluidsoverlast door burgers opgezet, omdat de overheidsmetingen niet klopten. Inmiddels is dit platform door een ingenieursbureau overgenomen en heet nu: sensornet.nl. Via dit bedrijf kan de burger nu op allerlei manieren zelf  metingen uitvoeren mbt tot geluid en luchtkwaliteit.

Zie: http://www.sensornet.nl/project/

 

Nieuws: dat nieuws bottom up wordt geleverd is nu ook gewoon: Twitter, de Huffington Post is er groot mee geworden en het is nu ook in www.Dichtbij.nl ingevoerd.

 

Quirqy een website gericht op het matchen van belangstelling van het publiek en nieuwe praktische uitvindingen van professionals

 

Ambtenaar2.0: het inzetten van wiki's in het voorbereiden van beleidsnota's. Alle belanghebbenden kijken mee bij het ontwikkelingsproces en reageren. met gratis (pdf) boeken.

 

Leuk bottomup initiatief met inschakeling van het web: www.duurzameburen.nl  Hierin o.a. het vinden van mensen in jouw buurt die ook met duurzaamheid bezig zijn, ideenuitwisseling, projecten etc.

 

Interne organisatie van bedrijven

We denken meestal bij het organiseren van bedrijfsactiviteiten aan centrale sturing van bovenaf: de directeur bepaalt. Al 10 jaar geleden beweerde Frans van der Reep dat deze organisatievorm steeds meer belemmerend gaat worden voor grote organisaties om te overleven. 

Interessant is in dit verband de uitzending van Tegenlicht (VPRO) van ... 2013 over burgerinitiatieven en het grote bedrijf: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1322180

Let met name op de visie van Douglas Ruskoff waarin hij stelt dat burgers steeds meer activiteiten van grote bedrijven kunnen overnemen. Zie bijv. het buurtinitiatief: koken voor elkaar.

Zie ook de visie van Frans van der Reep: Hierarchie is gewoon te duur: http://www.fransvanderreep.com/2012/05/17/hierarchie-gewoon-te-duur-2012/

 

Hoe je een organisatie anders kunt besturen dan top-down: het Sociocratisch Centrum: sturen met consent van de werkvloer.

 

Een heel oud model van bottom up initiatieven die lang gewerkt hebben vormen de cooperaties. Zie bijv. de oorsprong van de Rabobank, maar ook groenteveilingen. Maar zie ook de vele (sport-)verenigingen, stichtingen die bottom up zijn ontstaan.

 

Komen de cooperaties weer terug?

 

 

Anders denken 

 

Denken vanuit de kracht en mogelijkheden van het individu is eigenlijk een vorm van anders denken, niet meer geleid door grote organisaties maar door de grote hoeveelheid inititiatieven. 

 

"When faith moves mountains" van de kunstenaar Francis Alys laat op verrassende wijze zien hoe je een berg kunt verzetten als de mensen er in geloven.

 

Eight essays on on the marketing agenda in internet times, aug 2013, Frans van der Reep

Een e-book over onze wijze van denken en de nieuwe ontwikkelingen rond internet en marketing, 

 

The Optimist, een magazine gericht op het nieuwe denken: groen, circulaire economie, nieuwe optimistische initiatieven in de samenleving.

Zie: http://www.theoptimist.com/

 

Anders denken, zie Facebookcommunicity over Omdenken: van een probleem een feit maken: https://nl-nl.facebook.com/Omdenken

22 euro uitlenen en daar 5 projecten mee helpen? Zie het interessante bottomup project Wakibi.com

Sezengroep

We think, New ways to organise ourselves Charles Leadbeater

 

An industrial with an inspiring view on industry

De sociocratische methode: niet de hierarchie maar de consent bepaalt

Verkeer zonder regels is veiliger

Nabuur.com: Een mooi voorbeeld hoe internet helpt grensoverschrijdend (in meerdere opzichten) te denken. Een website als platform voor directe samenwerking met dorpen in Europa en in o.a. Afrika. Een initiatief van Siegfried Woldhek (NRC)

Onderzoek over de intelligentie: is dat een vast gegeven of kan je dat beinvloeden? Mensen met een groeimindset scoren op alle fronten beter. Carol Dweck, hoogleraar aan de Stanford Universiteit, onderzoekt dit thema van de zogeheten mindsets al 25 jaar. Haar conclusie? Groeidenkers hebben gelijk.

 

 

Anders denken op het gebied van HRM. Zie Peter Cappelli, auteur Talent on Demand, Managing Talent in an age of uncertainty, spreekt in een NRC lezing (zie artikel NRC 8-11-2008) over o.a een interne markt (intern prikbord) die bedrijven als IBM, McKinsey, Microsoft en Deloitte organiseren, waarmee zij "de loopbaan van hun werkgevers op een slimme manier uithanden hebben gegeven".

 

Share things you can do for five $, just $5  and not more  than that: http://www.fiverr.com/

 

Hoe duurzaam is Nederland? Zie de website van een groep deskundigen die verschillende indexen bij elkaar brengt: Wellness, Food and Co2 pullution 

Zie: Nederlandduurzaam.nl Interactief.

 

Inspirerende TED lezing van Hans Rosling over de ontwikkelingen in de mensheid wereldwijd: hoe de rijkdom, levensverwachting is verdeeld. Prachtige grafische weergaven.

 

Prachtige TED lezing van Peter van Uhm: over zijn missie met een geweer. ook presentatietechnisch: boeiend

 

Didactiek Anders

En dan nu het onderwijs.

Is Anders denken, bottom up initiatieven nemen ook in het onderwijs herkenbaar? Interssant is dat daar juist de laatste jaren de hierarchieen enorm zijn toegenomen.

 

Ja ook in onderwijs is deze beweging gaande.

Zie bijvoorbeeld Open Online Educational Resources (MOOCS) waarbij studenten zelf kiezen van wie zij hebben via de online presentaties. Er zijn docenten wiens colleges door miljoenen gevolgd worden (Kahn University): http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2014/Mei/Online-universiteit.html

 

 

Zie hoe studenten een orientatie op e-cars visualiseren: andere vorm van toetsing. Criteria voor beoordeling? Kijk zelf eens.

 

Welke rol speelt nieuwsgierigheid bij het leren?

As professor Sugata Mitra suggests "Education has to be driven by a curriculum of curiosity"over A curriculum of curiosity en zijn primaire ervaring over hoe kinderen kunnen leren A hole in the wall

 

Ik heb dat zelf ook gemerkt: het verschil in leren voor een verplicht onderdeel van het programma of  het creeeren van een goed antwoord op een concreet probleem bij een bedrijf. Dat laatste meestal in de vorm van een scriptie. een wereld van verschil.

 

Zie ook: 

Research results from Harvard are free online 

 

[A Project of the European Union]

NARCIS meer dan 170000 publicaties Nederlandse Universiteiten

HBO Kennisbank

 

Open University UK: open learning units

Peer to Peer University: See: P2PU.org  learning out of institutional walls: learning from everyone, by everyone. 

 

 Also see: Openstudy.com  Related to the Open Courseware courses

 

Free content for all: more than 4000 titles open source content by the National Academic Press (2011)

 

Open Text books: Openstaxcollege  (beperkt aantal boeken, idee interssant) en Rice University ondersteund door verschillende foundations: Connexions

 

((26-10=14) Geen didaktiek anders, maar wel interssant: studenten die aantekeningen maken met de hand onthouden meer dan studenten die aantekeningenmaken met een laptop. Zie:http://www.scientificamerican.com/article/a-learning-secret-don-t-take-notes-with-a-laptop/

 

Delen van kennis 

Zoek je een videopresentatie van een gerenommeerde spreker? Je gelooft het niet, maar www.TED.com presenteert vele seminarpresentaties van grootheden.

Slideshare

Del.ici.ous

 

Delen van praktische kennis/oplossingen in het dagelijks leven: 

http://lifehacker.com/    Groot en boordevol tips dagelijkse activiteiten

 

http://lifehacking.nl/over-lifehackingnl/    (Nederlands)

 

 

Docenten zetten gezamenlijk projecten op: www.heokennisnetwerk.nl

 

Studenten delen aantekeningen, uitwerkingen etc: http://www.studeersnel.nl/ 

 

 

Voorbeeld van transparantie door het web

Alarmeringen Alarmmeldingen die bij de meldkamers in Nederland binnenkomen worden hier direct zichtbaar.

www.viewsitelog.nl een website waarmee je een berekende waarde van elke website kunt zien.

 

 

Is dit inspirerend? Wel een ontwikkeling die gaande is: leerlingen beoordelen docenten openbaar

Zie Ratemyteacher

 

en in Nederland: Beoordeelmijnleraar,nl

 

Vox-pop.nl Ranking populariteit van o.a. politici vanuit de nieuwsitems gegenereerd

 

Handig

 

Maak een WORDCLOUD van je tekst. 

 

Namechk Checken of je naam nog vrij is op Youtube, Twitter, Facebook en nog vele andere sites

 

e-Court Een nieuw verschijnsel: de rechtbank online. e-Court is een nieuw inititaitef om reachtszaken (< €100000) met een officiele rechter via online communicatie te beslechten. De deelnemers verklaren zich gebonden aan de uitspraak, het gaat vele maklen sneller (uitspraak binnen 8 weken) en is vele malen goedkoper.  

 

Studenten delen aantekeningen, uitwerkingen etc: http://www.studeersnel.nl/

 

ICT vaardigheden

 

De uitdaging van ICT onderwijs is dat kinderen/studenten de regie krijgen/houden over ICT door bijv. zelf programma's of digitale apparaten te maken.

In Engeland is programmeren op de basisschool ingevoerd.

Ook in Nederland worden initiatieven genomen. Zie bijv. : http://www.nationaleonderwijsgids.nl/basisonderwijs/nieuws/26724-codeuur-brengt-leren-programmeren-naar-de-basisschool.html

Zie ook: www.codekinderen.nl

 

Helemaal mooi is als kinderen met behulp van eenvoudige clickabel elementen nieuwe apparaten leren bouwen. Zie LittleBits

Prachtige elementen die een stimulerend effect op techniek in het onderwijs kunnen hebben.

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.